Årets stipendiat utsedd

Elias Kallio har valts till årets Queen Silvia Nursing Award stipendiat i Finland. Priset tilldelas en sjukskötarstuderande för en idé som påvisar hur vård och omsorg av äldre kan förbättras. Stipendiet delas ut i Finland för andra året i rad.

Elias Kallio belönas för sin idé ”Webbsida för att minska ensamhet bland de äldre”. Juryn, som består av representanter från stipendiets partners, motiverade sitt enhälliga val enligt följande:

Webbsidan som Elias beskriver i sin idé sammanför äldre, frivilliga, tjänsteleverantörer och andra personer och organisationer som arbetar med äldre på ett nytt sätt. Idén är genomtänkt, genomförbar och den har kommersiell potential. Elias är intresserad av äldrevård och motiverad av att utveckla den samt hans egen professionella kompetens. Detta gör Elias till en god representant för stipendiet och en utmärkt förebild för andra sjukskötarstuderande.

Elias Kallio är 23 år gammal och studerar till sjukskötare vid Tammerfors Yrkeshögskola där han kommer att ta examen under våren 2016. Elias, som ursprungligen kommer från Kempele, blev intresserad av sjukskötaryrke redan i grundskolan och har planer att fortsätta sina studier vid universitet. Elias brinner för att påverka vårdkulturen och frågorna som han vill han jobba med i framtiden är t.ex. utvecklingen av äldreservicen och digitaliseringen av hälsobranschen.

Årets övriga finalister till Queen Silvia Nursing Award Finland var Veronika Eloranta (Metropolia Yrkeshögskola), Maria Flygare (Lapplands Yrkeshögskola), Salla Heikkinen (Kajana Yrkeshögskola), Malena Lahtimies (Häme Yrkeshögskola) och Sofia Lönnqvist (Yrkeshögskolan Arcada).

*****

Queen Silvia Nursing Award instiftades av Swedish Care International (SCI) med anledning av H.M. Drottning Silvias 70-årsdag den 23 december 2013. Stipendiets syfte är att bidra till att möta en av framtidens största utmaningar, omsorg om de äldre, genom att tillhandahålla idéer och kompetens för god och uthållig global vård med fokus på äldre. Målet är att öka statusen för både utbildningen till sjukskötare liksom yrket i sig.

Stipendiet tilldelas årligen en sjukskötarstuderande i Finland samt en i Sverige. Beskyddare av Queen Silvia Nursing Award i Finland är Riksdagens andre vice talman Paula Risikko.

Queen Silvia Nursing Award omfattar ett stipendium om 6 000 euro samt ett individuellt anpassat internship. Internshipet kommer att genomföras både i Finland och utomlands med syfte att ge stipendiaten kunskap om vård och omsorg av äldre, ur flera olika perspektiv.

Bakom stipendiet står SCI samt en grupp av samarbetspartners. Huvudpartner till Queen Silvia Nursing Award i Finland är Sopimusvuori Oy. Övriga samarbetspartners är Folkhälsan Syd Ab, Suomen Sairaanhoitajaliitto ry, Sjuksköterskeföreningen i Finland rf, Oy SCA Hygiene Products Ab, Nordnet och Viking Line. Den digitala plattformen för ansökningarna har utvecklats av Innopinion Oy.

 

För mer information

 Projektkoordinator Sanna Parrukoski, sanna.parrukoski@sopimusvuori.fi, tel. +358 (0)10 526 6013

www.queensilvianursingaward.fi

www.sci.se

Comments are closed.

 • Kontakta oss

  SWEDISH CARE INTERNATIONAL AB
  Gyllenstiernsgatan 12, 115 26 Stockholm
  www.sci.se

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer