Om stipendiet

Queen Silvia Nursing Award är ett unikt stipendium, riktat enkom till sjukskötarstuderande.

Swedish Care International arbetar för att skapa och sprida förutsättningar för god äldre- och demensvård. Som ett led i denna strävan har SCI, med partners, som gåva åt H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen, inrättat stipendiet Queen Silvia Nursing Award – ett stipendium som utdelas årligen till en sjukskötarstuderande från Finland och en från Sverige i samband med Silviahemmets Stora Inspirationsdag.

Bakgrund

Vi har lagt grunden för Queen Silvia Nursing Award som instiftades med anledning av H.M. Drottning Silvias 70-årsdag dem 23 december 2013, med syfte att skapa förutsättningar för en varaktig positiv förändring inom vård och omsorg med fokus på äldre.

Priset utdelades för första gången av H.M. Drottning Silvia vid Silviahemmets Stora Inspirationsdag 2014.

Målet

Stipendiet skall bidra till att möta en av framtidens största utmaningar genom att tillhandahålla idéer och kompetens för god och uthållig global vård med fokus på äldre. En nyckel till framgång är att attrahera rätt kompetens och därmed blir kvalificerade studerande till utbildningarna av största vikt för vårdens utveckling.

Syftet

Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjukskötarstuderande att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen. Samt att:

 • Stimulera till ett brett idéutbyte och dialog avseende intressanta förslag om framtida utvecklingsmöjligheter inom vård och omsorg.
 • Attrahera och utveckla god ledar- och professionskompetens inom vård och omsorg.
 • Skapa uppmärksamhet och attraktivitet kring sjukskötarutbildningarna och sjukskötarens roll och möjligheter i framtiden särskilt med fokus på äldres situation.

Stipendiaten

Den studerande som tilldelas Queen Silvia Nursing Award  kommer att få ett stipendium på 6 000 EURO samt få möjlighet att delta i ett individuellt anpassat internship – internshipet kommer att genomföras såväl i Finland som i andra europeiska länder, med syftet att ge den studerande ett så värdefullt halvår som möjligt med lärdomar från flera perspektiv på vård och omsorg av äldre.

Stipendiets omfattning innebär att stipendiaten måste vara väl förberedd på att avsätta den tid som krävs. Som stipendiat förväntas man genomföra de internships som överenskommelsen innebär för att erhålla den ersättningen som utdelas. 

Utöver detta kommer stipendiaten att tilldelas diplom av H.M. Drottningen under Silviahemmets Stora Inspirationsdag i Stockholm och där få möjlighet att hålla föredrag kring sin idé. Stipendiet kan endast sökas enskilt, ej som grupp.

Urvalsprocessen

Stipendiaten utses genom en tvådelad process. I första skedet röstar deltagarna själva på de idéer som läggs in i systemet och de klättrar således i rankingen. Därefter tar juryns arbete vid under vilket man läser och bedömer idéer – slutligen kallar man ett antal sökande till ett personligt möte, varpå man väljer ut årets stipendiat. Juryns beslut är slutgiltigt. 

Utöver stipendiaten, kommer dessutom lärosätet vid vilket stipendiaten studerar att tilldelas ett hedersomnämnande!

Observera att alla immateriella rättigheter ligger kvar hos dig som sökande.

Läs mer om internshipet.

Eller gå direkt till ansökan, qsna.awardsplatform.com (ansök på svenska eller finska).

Comments are closed.

About Us

Ut non nulla mi, eget imperdiet sem. Nam lacus ligula, venenatis vel aliquet eu, venenatis congue magna. Sed rutrum faucibus semper.

 • QUEEN SILVIA NURSING AWARD

  Instiftades som gåva till H.M. Drottning Silvia på 70-årsdagen den 23 december 2013 av Swedish Care International och våra partners.
  Läs mer

 • STIPENDIETS SYFTE

  Priset syftar till att skapa attraktivitet, kreativitet och möjlighet för sjuksköterskestudenter att bidra med idéutveckling och förslag till framtidens vårdutmaningar inom äldre- och demensomsorgen.
  Läs mer